ianuarie 17, 2011

Cătălin Botezatu: : ,,Eram un om de afaceri puternic, în doar 6 luni am pierdut tot"




Designerul şi-a lansat primul volum din biografia sa,
Pedeapsa, la Librăria Diverta, din Iulius Mall Timişoara.

După ce s-a lăsat aşteptat aproape o oră, Cătălin Botezatu şi-a făcut apariţia împreună cu autoare cărţii, jurnalista Monica Vlad. În ciuda acestui fapt, numeroşi timisoreni au avut răbdare să mai stea si la coadă pentru a primi un autograf de la faimosul creator de modă.

Coafat şi machiat ca la carte, Botezatu si-a ţinut discursul, pe care parca-l memorase ca pe o poezie, mai puţin de 5 minute, iar cuvântarea distinsei autoare abia a atins 2 minute.

Cartea prezintă o perioadă grea prin care a trecut Cătălin, în urmă cu câţiva ani, despre care chiar el declară: ,,eram un om de afaceri puternic, în doar 6 luni am pierdut tot". Printre altele, mai menţionează şi faptul: ,,Când nu mai eşti important, prietenii încep să te uite".

Autoarea, Monica Vlad, ne spune că în carte ne este prezentat un altfel de Cătălin, ca cel cu care ne-a obişnuit presa, şi că ,,este vorba despre o poveste cutremurătoare a periodei în care el a fost arestat într-o închisoare de maximă securitate". Pe lîngă acestea, veţi regăsi acolo şi o parte din
scrisorile pe care Cătălin le-a trimis mamei lui de după grati.

Dacă v-a stîrnit curiozitatea, cartea o găsiţi în librăria Diverta la pretul
de 44 ron, cifra care însumează şi vîrsta creatorului de modă.

Vezi si alte stiri cu Catalin Botezatul
Moruz Melinda Cristina

Șpaga e ruptã din…studenţie

Regia Autonomã de Transport Timișoara (RATT) se aflã pe lista instituțiilor de stat care acceptã șpaga ca pe un lucru firesc și ,,democratic”. Șpaga este promovatã încã din facultate, de cãtre studenți. Marea majoritate a studenților profitã de nivelul redus de pregãtire al controlorilor, încercând sã-i pãcãleascã. Studenții încurajeazã corupția dând șpagã controlorilor și astfel contravențiile nu sunt sancționate.

În urma unui sondaj realizat de cãtre RATT, 40% dintre studenții care circulã cu mijloace de transport în comun cãlãtoresc fãrã bilet, abonament sau legitimație de cãlãtorie. Studenții sunt dezamãgiți de tot ceea ce înseamnã sistemul RATT. De aceea pentru ei e mult mai simplu sã încalce legea și mult mai comod sã dea mitã decât sã se prezinte la secția de poliție pentru plata amenzilor. Nici controlorii nu se mai chinuie sã încheie un proces verbal pentru încãlcarea regulamentului. Mulți dintre ei se așteaptã ca cetãțeanul sã scoatã banii din buzunar și astfel totul se rezolvã de la sine.

Împrejurãrile fac apel la şpagã, ci nu persoanele. Circumstanțele în care ne învârtim fac ca noi sã nu avem prejudecãți și remușcãri din acest punct de vedere. Student sau controlor, nu existã o diferențã majorã de trai: banii sunt numãrați și trebuie sã te încadrezi în bugetul de pe o lunã. Situația va deveni mai bunã când cineva din conducere va ameliora situația salariilor, sau poate generațiile urmãtoare care vor ajunge la conducerea țãrii. Generațiile urmãtoare care sunt studenții din ziua de azi, care dau șpagã. Unde și când se vor opri toate acestea?…Nu se ştie.


Anca Petrovici

An III, Jurnalism,gr 3

Victorie uşoară pentru Poli în amicalul de la Debrecen


Elevii lui Dusan Uhrin au câştigat cu scorul de 4-0 în faţa formaţiei maghiare Bocs KSC, în primul meci amical disputat în cantonamentul de la Debrecen, Ungaria, localitate unde Poli se află în aceste zile.

Poli Timişoara a început tare partida împotriva ungurilor de la Bocs KSC. Nu trecuse minutul 2, că deja era 1-0, golul fiind înscris de noul atacant al alb-violetilor, canadianul Tosaint Ricketts care l-a învins pentru prima oară pe goalkeeperul maghiar. Practic, meciul s-a disputat într-o singură direcţie. În minutul 20, Dorin Goga şi-a trecut şi el numele pe tabelă, fructificând o minge venită de la Rickets. Canadianul a reuşit să înscrie al doilea gol al său în minutul 31, după o respingere eronată a fundaşilor de la Bocs KSC.

În repriza secundă, Dusan Uhrin a introdus o echipă experiment, formată din mulţi jucători tineri. Unicul gol al celei de-a doua reprize a fost reuşit de brazilianul Rafael Rocha, în minutul 85.

„Sunt mulţumit de efortul jucătorilor. Au răspuns foarte bine, ţinând cont de faptul că ei sunt în plină pregătire fizică. Sunt zile grele pentru ei, când se pune mai mult accent pe partea de acumulări. Chiar astăzi vor mai avea parte de două antrenamente”, a declarat Dusan Uhrin pentru site-ul oficial al clubui.


Poli (repriza I): Lepmets - Helder, Luchin, Burcă, Sepsi, Lavecchia, Alexa, Tameş, Zicu, Goga, Ricketts


Poli (repriza a II-a): Lepmets - Jitaru (Dobriceanu), Krejci, Mera, Rocha, Poparadu, Popovici, Pătraş, Matei, Nikolic, Axente



CRACIUN SORIN, JURNALISM ANUL 3

65 de ani cu sărbătoare


Cinci scriitori importanţi din filiala timişoareana a Uniunii Scriitorilor din România, Cornel Ungureanu, Ivo Muncian, Paul Eugen Banciu, Aurel Turcus şi Simion Dănila, au fost sărbătoriţi vineri la sediul din Piaţa Sfântul Gheorghe, cu prilejul împlinirii anul acesta a frumoasei vârste de 65 de ani.
La festivitate au luat parte, pe lângă numeroşi membri ai filialei, mai mulţi jurnalişti şi oameni de cultură din spaţiul bănăţean. Despre operă sărbătoriţilor au vorbit scriitorii Eugen Dorcescu, Alexandru Ruja, Maria Pongracz-Popescu, Lucian Alexiu, Ion Jurca Rovină."Cei cinci-a spus E. Dorcescu-au câteva lucruri comune: toţi sunt talentaţi, sunt oameni instruiţi, care au învăţat multe şi-i învaţă şi pe alţii la rândul lor."Căutând să surprindă specificul fiecăruia, acelaşi poet şi eseist a afirmat tranşant:"Tema cărţilor criticului Cornel Ungureanu nu este neapărat opera, ci misterul relaţiei dintre autor, operă şi cel ce o comentează". Paul Eugen Banciu"este obsedat că prozator de un mister al unei lumi căreia i s-a retras harul, o lume despiritualizata, în care eul nu are decât două posibilităţi:cade în deznădejde sau intră în haos", caracteristica prozei sale este "anexietatea lucidă", în timp ce eseurile îi sunt marcate de dramatism, "creaţia fiind un blestem".
La Simion Dănila Subliniază"obsesia genialităţii, obsesia geniului neitzschean".Spicuim şi din cuvântul câtorva aniversaţi:"Cui lăsăm lumea vie a literaturii?...Cui lăsăm lumea asta?...Există o istorie vie a literaturii...Literatura se citeşte, dar se şi traiaste."(Cornel Ungureanu) "Am să mor cu buzunarul plin de poezii!"(Ivo Muncian) "Mă gândesc tot mai mult la vacanţă cea mare."(P.E. Banciu) "Nu mă gândesc la vârstă, sunt mulţumit că mă simţ bine şi am putere de muncă." (Aurel Turcus) "Mi-ar fi părut rău dacă n-aş fi ajuns la 65 de ani, fiindcă n-aş fi avut ocazia să aud cuvintele frumoase rostite aici despre mine, pe care le apreciez că fiind echivalente cu o consacrare a mea."(Simion Dănila, care, în încheierea ceremoniei, remarcând că la 65 de ani nu poţi să fii preocupat de gravitatea pasului următor, a citit în traducere proprie o cunoscută poezie a lui Rilke din Ceaslovul:"O Doamne, dacă mor, ce-i face?")
Oana Fărcădean

Şoferii nemulţumiţi de scumpirile carburanţilor continuă să protesteze, atacând personalul benzinăriilor


De la anunţarea noului preţ al carburantului, vocile şoferilor nemulţumiţi au început să se audă în benzinăriile OMV, Petrom şi MOL. Conducătorii auto nu numai că s-au revoltat, ci au pornit un adevărat protest care se îndreaptă către angajaţii benzinăriilor.

Încă de la 1 ianuarie şoferii au început să alimenteze de sume din ce în ce mai mici. Ei consideră că dacă nu pot influenţa preţul benzinei, măcar să le facă viaţa un calvar angajaţilor şi să blocheze activitatea în staţiile peco.

Protestul acestora constă în alimentarea de sume foarte mici şi plata cu mărunţiş de 1 ban sau 5 bani şi trasul de timp la pompe, pentru a-şi curăţa geamurile şi oglinzile.


Un Timişorean a plătit cu o găleată plină de monede

Aproape 100 de maşini s-au adunat ieri în faţa stadionului Dan Păltinişanu şi au blocat toată parcarea şi pompele benzinăriei OMV. Vânzătorii au fost nevoiţi să numere 20 de lei din banii aflaţi în găleata timişoreanului pentru a putea încasa pompa respectivă.

Protestele continuă şi în zilele ce urmează. Mulţi cetăţeni primesc email-uri în care sunt rugaţi să nu cumpere nimic şi să nu alimenteze din benzinăriile OMV pe 17, 18 şi 19 ianuarie. La prima oră a dimineţii, persoanele care nu vor să protesteze, sau aleg să protesteze în alt fel, erau la OMV unde alimentau şi beau cafea din fiecare dimineaţă.



Lazăr Oana

Diabetul – primul pas e prevenirea


Peste 280 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet şi anual alţi 75 de mii sunt diagnosticaţi cu această boală. În următorii 20 de ani numărul lor va depăşi 400 de milioane. Specialiştii sunt îngrijoraţi de creştere.

Numai în Timişoara, peste 20 de mii de oameni, dintr-o populaţie de 340 de mii, sunt diabetici. Aproape 15% sunt dependenţi de insulină. Din lipsă de informare, cei mai mulţi ajung la medic din întâmplare, nu îşi fac teste de glicemie şi nu dau atenţie problemelor.

Diabetul este o boală cronică ce poate fi moştenită sau dobândită şi înseamnă incapacitatea organismului de a regla concentraţia de zahăr din sânge. Necontrolat, poate duce la afecţiuni grave ale altor organe.

Prevenire

,,Cea mai bună masură de reducere a îmbolnăvirii este prevenirea acesteia. Pentru asta oamenii, mai ales persoanele în vârstă, cele supraponderale şi cei care au în familie bolnavi de diabet, ar trebui să îşi facă cel puţin un test de glicemie anual”, declară medicul Viorel Şerban, Şeful Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metebolice a Spitalului Judeţean din Timişoara.

Pentru a preveni diabetul trebuie sa avem o alimentaţie echilibrată, să facem cât mai multă mişcare şi cel puţin un test de verificare a glicemiei în fiecare an. Timişorenii îşi pot verifica glicemia şi tensiunea arterială gratuit, duminică între ora 10:00 şi 16.00 în Piaţa Libertăţii. Aici membrii Asociaţiei Bolnavilor de Diabet din Timiş va amplasa un cort de Ziua Mondială a Diabetului.

Selena Trif

Cadavrul găsit la gunoi în Timiş a fost tăiat cu o precizie medicală



Capul şi mâinile mortului au fost tăiate cu un ferăstrău, iar picioarele cu un cuţit. Toate indiciile duc spre un specialist în domeniu.



Victima neidentificată tranşată în Lugoj, pare a fi „opera” unui criminal cu sânge rece, mai diabolic decât tinerii implicaţi în „Crima de la Medicină”, din Timişoara.

„Nu a lăsat nicio urmă, a ştiut cum să taie, a luat de la cadavru cât i-a trebuit”, spune psihologul criminalist Tudor Butoi. Membrele cadavrului nu au fost găsite nici la această oră. „Crima de la Medicină a fost un fâs în comparaţie cu crima de la Lugoj. Carmen şi Sergiu au fost proşti”. Tot Butoi crede că acest caz poate influenţa părerea opiniei publice; astfel, făptaşul trebuie prins cât mai repede.

UPDATE: Tudorel Butoi e de părere că victima ar fi putut fi ucisă pentru prelevarea de organe. Crima a fost făcută de un profesionist, nelăsând dovezi în urmă.

UPDATE: Deşi iniţial anchetatorii au crezut că victima ar putea fi un bărbat din Oradea, dat dispărut de familie, s-a dovedit că diferenţa de vârstă dintre aceştia e prea mare.

UPDATE: Bărbat decapitat şi tranşat, găsit la groapa de gunoi din Lugoj; CLICK AICI PENTRU MAI MULTE DETALII:

http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Descoperire_socanta_in_Timis-_barbat_decapitat_si_transat_descoperit_la_groapa_de_gunoi_0_403759945.html


Tiriteu Anca, gr 4, anul III