Fondul Social European
Structura politica, economica si sociala complexa, Uniunea Europeana se confrunta astazi cu o problema ce are implicatii serioase in buna functionare a constructiei europene. Este vorba de inegalitatile dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni.
Politica de Coeziune Economica si Sociala a Uniunii Europene (PCES) este structurata in scopul de a reduce aceste dezechilibre intre statele membre dar si de a imbunatati sectoarele deficitare din cadrul regiunilor defavorizate.
Cum ? Prin intermediul unor programe multianuale ce au in vedere identificarea prioritatilor, finantarea si controlul acestora. Pentru perioada 2007-2013 , obiectivele Politicii de Coeziune Economica si Sociala vor fi urmarite in cadrul Fondurilor Structurale si Fondului de Coeziune. Conditiile de eligibilitate pentru a beneficia de aceste fonduri au fost stabilite in functie de Produsul Intern Brut / cap de locuitor astfel : regiuni cu un PIB/locuitor (preturi constante 2000-2002) mai mic de 75% din PIB/locuitor al UE- pentru asistenta din Fonduri Structurale si state membre cu VNB/ locuitor (preturi constante intre 2001-2003) mai mic de 90% din VNB/ locuitor al UE.
Fondul Social European (FSE) este principalul instrument al Uniunii Europene prin intermediul caruia se garanteaza o buna functionare a ocuparii fortei de munca si o dezvoltare a resurselor umane.
FSE finanţează următoarele priorităţi:
- Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi întreprinderilor;
- Creşterea accesului şi participării pe piaţa muncii;
- Promovarea incluziunii sociale, prin combaterea discriminării, şi facilitarea accesului persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii;
- Promovarea parteneriatului pentru reformă în domeniul ocupării forţei de muncă şi al incluziunii sociale. (pt. mai multe informatii : www.fseromania.ro )
Pamparau Luiza, Grupa 3
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu